7 tips på hur du förhindrar inläckage 

En av de vanligaste anledningarna till att hem och byggnader behöver en hantverkare är på grund av vattenskador. Faktum är att vattenskador alltid utgör en viss risk och kan leda till betydande kostnader. Enligt statistik kostar vattenskadorna i Sverige 10 miljarder kronor om året och beror oftast på läckande rör i kök och badrum. Det här är svindlande summor och vikten av att förebygga potentiellt inläckage kan inte underskattas. 

Den goda nyheten är att det finns ett antal enkla tips på hur du skyddar ditt hem mot vattenskador, vilka är: 

 • Förhindra att rör fryser. 
 • Håll utkik efter mindre läckor. 
 • Inspektera ditt tak. 
 • Installera en vattensensor. 
 • Kontrollera att din sump i källaren fungerar. 
 • Känna till hur vattnet stängs av. 
 • Rengör rännorna från skräp. 

 

Topp 7 tips på att skydda ditt hem 

 1. Förhindra att rör fryser –Genom att använda en termostat kan du förhindra att dina rör fryser. Ställ in termostaten på en lägsta temperatur på minst 10 grader Celsius för att säkerställa att varmt vatten cirkulerar genom rören. Så länge varmt vatten cirkulerar i rören förhindrar du att det uppstår frysskador. Tänk även på att exponerade rör bör vara ordentligt isolerade. Om du ska resa iväg en lång period kan du överväga att tömma vattensystemet och stänga av vattentillförseln.
 1. Håll utkik efter mindre läckor –Kontrollera i förebyggande syfte efter mindre läckor. Till skillnad mot stora läckor kan mindre läckor lätt missas och ändå orsaka betydande skador över tid. Några viktiga platser att hålla koll på är under handfat och runt maskiner som diskmaskin och tvättmaskin. Till exempel kan det läcka cirka 250 liter i veckan från en droppande kran.
 1. Inspektera ditt tak –Taket är den mest exponerade delen av ditt hem och du bör inspektera det inifrån och ut. Kontrollera på din vind att det inte läcker in vatten genom taket och håll utkik efter fuktiga fläckar. På själva taket kontrollerar du att det inte finns några tecken på synliga skador och att allt är intakt.
 1. Installera en vattensensor –Ett smart sätt att skydda dig mot inläckage är med en vattensensor. I likhet med en brandvarnare blir du larmad när vatten detekteras och den kan även skicka en varning till din telefon.
 1. Kontrollera att din sump i källaren fungerar –Kontrollera att din sump i källaren fungerar. Den spelar en avgörande roll för att förhindra översvämningar vid kraftiga regnskurar.
 1. Känna till hur vattnet stängs av –Vid en läcka är det viktigt att alla i hushållet vet hur vattentillförseln stängs av. Detta är avgörande för att förhindra allvarliga vattenskador.
 1. Rengör rännorna från skräp –Rengör rännorna från skräp för att förhindra att skräpet blockerar vattnet från att rinna ner.