Vad påverkar priset vid en takrenovering?

Alla hus, sommarstugor, garage och andra byggnader har ett tak som förr eller senare behöver renoveras. Om du tar hand om taket och vårdar det över tid kommer du att kunna förlänga takets livslängd och renovera mycket senare än om du aldrig tar hand om det. När du väl ska göra en renovering behöver du ta hjälp av en byggfirma eller en takläggare. Även om du hört att grannen fick ett visst pris för att byta sitt tak kan din offert landa på en helt annan summa. Vi går igenom några faktorer som påverkar priset när du ska renovera taket.

Många vinklar

Det finns en tumregel som säger att en renovering av ett villatak ska kosta någonstans runt 80.000 kr. Kom ihåg att det här verkligen är en bred uppskattning och priset kan bli lägre men också mycket högre. En av de första frågorna en takläggare ställer när du ber om prisuppgift av en takläggare Göteborg är om du har ett rakt tak eller om det är många vinklar på det. Ett tak som är slätt och rakt med liten lutning kommer kunna läggas snabbt och enkelt, det gör att priset blir lägre. Det svåraste för en takläggare är att byta ett tak där lutningen är hög, taket är välvt på några ställen och bryter av i olika vinklar. Ser taket väldigt komplicerat ut kommer prislappen dra iväg.

Material

En annan tumregel är att om materialet är lätt är det billigt och är det tungt så är det dyrare. Fråga en takläggare i vilken stad som helst i Sverige och de kommer hålla med om den uppskattningen. Papptak kostar mindre än tegel och plåt. Det finns givetvis variationer i kvalité inom alla sorterna men sammantaget kan vi säga att tyngre tak blir dyrare offert.

Tid på året

När på året ni genomför renoveringen kommer också att påverka priset på offerten. Under våren har i princip alla takläggare enormt mycket att göra och ska de då tacka ja till mer jobb än full beläggning kommer priset snabbt att dra iväg. Försök stämma av på in lokala marknad om när det är mycket respektive lugnt med jobb. Med lite tur kan ni få ett bra pris för att din lokala takläggare har gubbar som står utan jobb och bara kostar pengar.

ROT-avdrag

Om erat hus är äldre än 5 år, vilket det bör vara om det är dags att renovera taket, så har ni rätt till ROT-avdrag. Det innebär att arbetskostnaden blir skattesubventionerad och därmed blir prislappen lägre för dig även om din takläggare får lika mycket betalt. Har du gjort några renoveringar under året är det klokt att stämma av hur mycket av ROT-avdraget ni utnyttjat. Går ni över taket får ni inte göra skatteavdrag och därmed blir det genast mycket dyrare att renovera.

En av de mest självklara och viktiga punkterna när du ska renovera, oavsett om det är ett tak som ska bytas eller ett kök eller något annat, är att ta in flera offerter. En takläggare kan ha en prisuppfattning och en annan har sin prisbild. Väg samman alternativen och ta det som är mest förmånligt för er situation.