Hur får man jobb på en webbyrå?

Att jobba på webbyrå är attraktivt för många, de flesta positioner är kreativa sådana och det finns gott om utrymme för att utveckla sig inom byrån. De flesta webbyråerna är mindre företag med en handfull anställda vilket ofta gör att det blir en trevlig och jordnära arbetsplats, men det kan också innebära att man får vara beredd att hjälpa till vid eventuella kriser. De flesta stora byråerna som arbetar med webb är reklambyråer som jobbar med all sorts marknadsföring, då finns det ofta en avdelning dedikerad till webb.

Skillnaden mellan stor och liten

När man jobbar på en liten webbyrå är fördelen att det troligen inte finns flera personer med samma kompetensområde, vilket gör att den positionen man har får större kreativt spelrum. Jobbar man på en större byrå finns det ofta någon med samma kompetens som en själv fast som har längre erfarenhet, vilket gör att man kan hamna i en position där man mer eller mindre bara verkställer sin seniors idéer – det kan vara skönt ett tag men efter några år tenderar dem flesta på att tröttna på en sådan position.

Hur får man jobbet?

Det finns flera vägar att gå, den vanligaste är att man utbildar sig via högskola eller YH. Först och främst måste man bestämma sig – vilken roll vill jag ha på webbyrån? Typiska roller är, AD, grafisk formgivare, copywriter, videoskapare, SEO expert, programmerare och CEO/CTO. På många mindre byråer så är det dock vanligt att man axlar en roll som är en blandning av några av dessa.

Man kan be om lärlingsplats

Om man redan har lite utbildning eller erfarenhet av att arbeta med webb så kan man försöka få in foten genom att erbjuda sig gå lärling (oftast utan betalt) för att lära sig vad byrån behöver för kompetens som webbyrå göteborg och sedan fylla den luckan. Då är det viktigt att man känner att den webbyrå man går till är ärlig och inte bara utnyttjar gratis arbetskraft utan att egentligen ha en intention att i slutändan anställa. Är man dock plikttrogen webbyrå göteborg och arbetsam så brukar dem flesta arbetsgivare förstå att det är ett klokt beslut att anställa även om man inte har lika mycket erfarenhet som en annan kandidat.

Inte alltid så välbetalt som man kan tro

Man tänker sig ofta att ”reklamare” har väldigt bra lön och att det är ett ganska lugnt jobb och trevlig miljö. Sanningen är dock att dem flesta inom reklam och webb-branschen inte får bättre betalt än en genomsnittlig lagerarbetare, dock finns det som sagt större möjlighet till att avancera inom en webbyrå och när man når senior-positioner ökar lönen avsevärt – det kan dock ta ett decennium, så om man söker sig till reklambranschen för att göra storkovan så är det säkrast att man har en långsiktig plan som webbyrå göteborg och dessutom verkligen tycker om arbetet då det är svårt att bli så duktig som man behöver för att nå en senior-position utan genuin kärlek för arbetet.

Man förlorar inget på att testa

Om du funderar på om webbyrå är rätt ställe för dig att vara på, varför inte fråga om du får vara praktikant på en webbyrå göteborg i några veckor för att känna in stämningen och se om det är något för dig. Då kan du ta tillfället i akt att följa olika personer som jobbar där och se vilken position du tycker verkar vara bäst för dig. Vissa är mer lagda mot programmering och rent tekniska delar av arbetet medan andra är mer intresserade av kundkontakt och den psykologiska aspekten av marknadsföring.