Shingeltak – snabbt och lätt att lägga

Ett tegeltak på en normalstor villa väger ca 3 ton mer än ett papptak på samma yta och för ett hus som inte har rätt konstruktion är det inget alternativ. Däremot kan man, om man vill få ett bättre tak än papp, använda sig av shingel. Resultatet blir mer hållbart och faktum är att det är enklare att lägga ett shingeltak än ett papptak. Är man någorlunda händig behöver man inte ta hjälp från någon takläggare utan det går hur bra som helst att göra jobbet själv.

Från papp till shingel

En takkonstruktion som är gjord för papp klarar utan problem viktskillanden som uppstår om man vill byta ut materialet på sitt tak till shingel. I vissa fall kan man behöva lägga en underlagspapp och i andra fall räcker det med träpanel eller dylikt. Är man osäker på vad som behövs för att resultatet ska bli bra bör man rådfråga med en takläggare innan man påbörjar arbetet för att inte riskera att behöva göra om det. Arbetet i sig är dock inte särskilt svårt och går utmärkt att göra på egen hand.

Material i många utformningar

Shingelplattorna är gjorda av glasfiberfilt och är impregnerade med asfaltsmassa. Asfalten gör plattorna stabila och motståndskraftiga mot fukt och väta och i det yttersta lagret finner man skiffer eller andra krossade mineralkorn. Ytan kan vara både slät och ruff och materialet finns i en mängd olika färger. Svart och grått är vanligast, följt av grönt, tegelrött och blått. Storleken kan variera en aning beroende på fabrikat men ligger normalt sett runt 30 x 100 cm. Varje platta har en självhäftande yta och mycket tack vare det gör att det är ett enkelt material att arbeta med.

Att tänka på

Om man ska genomföra ett takarbete på egen hand istället för att anlita en takläggare är det viktigt att man tänker på säkerheten. Att arbeta på taket medför stora risker så se till att vara ordentligt förberedd och införskaffa nödvändig säkerhetsutrustning. Använd stabila skor med en bra sula och se till att din stege är intakt. Se även till att göra ett korrekt underarbete. Läggningsytan för takläggare Stockholm sommåste vara helt plan och det är viktigt att ta bort alla ojämnheter innan man lägger dom första plattorna som ska bilda det nya taket. Man ska också tänka på att välja en platta som passar både med huset och området man bor i och eftersom det finns många färger att välja mellan kan det vara en god idé att ta en titt på sina grannars tak och hur dom ser ut.

Även om det går att lägga ett shingeltak utan att anlita en takläggare så finns det några saker som är bra att ha koll på. Det är viktigt att man skaffar sig den fakta man behöver innan börjar, speciellt hur vida man behöver lägga en underlagspapp eller inte. I övrigt ska man alltid tänka på säkerheten och ta hjälp med sådant som verkar svårt att göra själv och om det är från en utbildad takläggare eller en händig bekant har ingen större betydelse så länge man känner sig trygg.