Välja musik till begravning

Musik är en viktig del av en begravningsceremoni oavsett om den är borgerlig eller religiös. Det är ett trevligt och väldigt enkelt sätt att sätta en personlig prägel på begravningen genom att spela den avlidnes favoritlåt eller något annat som passar in på personen. Att planera alla delar av en begravning gör man enklast hos en begravningsbyrå och dom kan hjälpa dig med tips och tankar inför musikvalet.

Psalmer på kyrklig begravning
Vid en kyrklig begravning är det vanligt att man får välja ut några personliga musikstycken vid inledningen och avslutningen av ceremonin. Däremellan brukar man vanligtvis sjunga runt två – tre psalmer tillsammans som den avlidne antigen valt ut i förväg eller som anhöriga valt när de planerat begravningen. När valen av musik görs kan man om man vill bolla tankar och idéer med en begravningsbyrå men det vanligaste är att man diskuterar vilken musik och vilka psalmer som ska spelas med prästen som ska hålla i ceremonin. Tänk på att göra detta ett tag i förväg så att alla förberedelser hinner genomföras.

Inga förbud vid borgerlig ceremoni

En borgerlig begravning utformas med betydligt större frihet än en kyrklig och det finns inga direkta regler att förhålla sig till. Det går således bra att spela vilken musik som helst och det finns inga särskilda måsten. Det finns heller inga begränsningar för hur många sånger eller låtar som går att välja.
Den stora fördelen med att välja en borgerlig ceremoni är att den går att utforma på ett mer personligt sätt än en kyrklig. Om personen gillade en speciell typ av musik, kanske hårdrock, så lämpar det sig kanske inte så bra under en religiös ceremoni. Vid en borgerlig begravning är det dock inte helt ovanligt att man blandar personliga musikval vid begravning med några vackra psalmer, kanske främst för att det hör begravning till.

Precis som vid en kyrklig begravning går det bra att prata om musikvalen tillsammans med en begravningsbyrå om man har några funderingar.

Spela eller sjunga själv
Om det finns någon i familjen eller en annan anhörig som själv önskar att spela eller sjunga en sång går det att ordna oavsett vilken begravningsform som ska äga rum. Det kan vara någons sätt att få bearbeta sorgen eller bara bidra till ett vackert och personligt avslut. Även kyrkan kan erbjuda både sångare och musiker om man önskar.

Valen vid de olika typerna av begravningar skiljer sig en hel del men vilka regler som finns att förhålla sig till kan du ta reda på via en begravningsbyrå. När du som anhörig funderat ut vilken musik som ska spelas kontaktar du prästen för att framföra önskemålen.